Ads Nuffnang

Friday, December 5, 2014

Biskut Chocolate CHip

Assalamualaikum.

Dua tiga menjak ni..ntah apa mimpi rajin nauu masuk dapur. sebelum ni pon rajin je..tapi masak apa yg tau. malas nak mencuba.

Tapi kali ni rajin plak lah kan nak try itu ini. Anak2 suka, maknya terus rajin la kannn...

Selasa malam. Teringin giler nak makan Chismore Homemade. Dan-dan tu jugak menggoogle resepi.
Jumpa lah satu resepi yg agak senang ni. Uli sekejap je okeh. Hasilnya wallahhh..bukan ala2 chipsmore dah. tapi dah ala2 famos amos..hehehhe...sedappp (puji sendiri..ko hado??)

dapat total 3 balang kueh raya tu..irfan siap bawak bekal gi sekolah lagi haahh..

choc chip yg ada tinggal sket je.
walnut banyak. jadi kita taruk walnut..hehe

Terima kaseh banyak2 pada owner resepi (mahap ler, tak save link blog)

Meh le cuba. Sure tak menyesal.
Resepinya gini le lebih kurang:

Biskut Choc Chip (Credit pada owner resepi)

Bahan2:
1 cawan menetega
1 cawan gula kastor
1 cawan gula perang
2 biji telur
2 sudu esen vanila
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam
2 cawan choc chips
1 cawan badam cincang

Cara2:
- Panaskan oven pada suhu 170degC.
- Pukul mentega, gula castor & gula perang hingga kembang & sebati.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji.
- Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat & garam. Pastu masukkan badam & choc chips. Gaul2.
- Bentukkan bulat2. Susun atas tray. Jarakkan antara satu sama lain sbb biskut ni mengembang.
- Bakar selama 15minit hingga biskut keperangan.

TIPS UNTUK BISKUT TEBAL & RANGUP:
Lepas siapkan adunan, masukkan dlm peti sejuk selama sejam. Pastu baru keluarkan dan bentukkan.

Untuk pengguna oven Rubine, make sure knob oven berada di icon dalam gambar ni yer
Saya pusingkan knob oven pada icon ke-2 dari atas.


No comments: